Winkelwagen

Geen artikelen € 0,00

Veilig betalen!

Historie van het kerstpakket

De historie van het kerstpakket

Historie kerstpakket

Een kerstpakket is een samengesteld cadeau dat bijvoorbeeld een werkgever rond Kerstmis aan zijn personeelsleden geeft.

Een kerstpakket is meestal een decoratieve doos, mand of tas met presentjes. De inhoud van een kerstpakket verschilt per jaar. Meestal bevat het luxe levensmiddelen met een blijvend geschenk erbij. Daarnaast zijn er kerstpakketten die door de medewerkers zelf mogen worden uitgezocht en waarbij de medewerker dus een kerstpakket-op-maat krijgt. Dit is vaak een blijvend geschenk, een dagje uit of een donatie aan een goed doel.

Met het kerstpakket willen werkgevers hun medewerkers een prettige Kerst toewensen. Het geven van een kerstpakket is een ware traditie in bijvoorbeeld Nederland en Engeland. In Engeland heet het kerstpakket 'Christmas hamper'.

Een traditie, ontstaan in de 19e eeuw

Het kerstpakket stamt uit het begin van de 19e  eeuw, toen het bewaren van voedsel in de lange wintermaanden nog niet zo eenvoudig was. In sommige streken was het bij de boerenbevolking de gewoonte om mensen, die langs de deur kwamen om de boer en zijn gezin een zalig Kerstfeest te wensen, eten en drinken aan te bieden. Ook de knechten en de meiden kregen dan bijvoorbeeld warme chocolademelk of brood, gebakken met rozijnen en amandelspijs

Het personeel dat bij het boerengezin inwoonde, mocht op tweede kerstdag naar huis om het kerstfeest met hun eigen familie te vieren. Niet alleen hadden zij dan even vrij van het werken op het land, ook kregen ze een mand mee met allerlei lekkere en nuttige zaken voor de gehele familie thuis. Dat maakte het samenzijn met Kerstmis extra feestelijk en werd ook gezien als een blijk van waardering voor het gedane werk. Uit dit gebruik is de traditie zoals we die heden ten dage kennen, namelijk een geschenkenpakket van de werkgever om het kerstfeest voor het hele gezin extra luister bij te zetten, ontstaan.

Voor iedereen een leuk kerstpakket

Andere ambachtslieden namen deze traditie over: hun personeel en leerlingen kregen ook een traktatie waar het hele gezin in kon delen, mee naar huis met Kerstmis. Meestal in de vorm van voedsel en drank, maar steeds vaker in de vorm van kleine presentjes.

Later deden bedrijven en organisaties hetzelfde voor hun medewerkers. Ook bijvoorbeeld werknemers of militairen die tijdens Kerstmis in het buitenland verbleven ontvingen een kerstpakket. Toen Nederlands-Indië nog een Nederlandse kolonie was, bijvoorbeeld, zond Nederland kerstpakketten naar Batavia, voor de aldaar gelegerde soldaten en zelfs naar de diepe binnenlanden van Sumatra. Men was van mening dat elke Nederlander met de kerstdagen een pakje moest krijgen.

Thema-pakketten met vuurkorf of vuurschaal

De laatste decennia is het voor veel werkgevers gebruikelijk een kerstpakket door een extern bedrijf samen te laten stellen. Dit leidt tevens tot zogenoemde "thema-pakketten": kerstpakketten met geschenken van een bepaald thema. Voorbeelden hiervan zijn onze kerstpakketten met vuurkorf of vuurschaal, aangevuld met etenswaar dat leuk aansluit op het thema “Vuur, warmte en gezellligheid”. Te denken valt hierbij aan marshmallows, chocomel, glühwein, erwtensoep, etc. Allerlei etenswaar om gezellige momenten rond het vuur te beleven.

Bron: wikipedia